2021-ben is négy színművésznek jár az Aase-díj

A Gobbi Hilda által létrehozott Aase-díjat Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői”, az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A közleményben idézik Gobbi Hildát, aki azt írta a díjról: „sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot”.

A díjakat évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át, ahol minden a magyar színjátszás nagy alakjaira és elősorban Gobbi Hildára emlékeztet. Gobbi Hildára, aki szinte teljesen egyedül intézte el a múzeum létrejöttét, és hozatta rendbe Bajor Gizi villáját, hogy méltó módon emlékezhessünk az egyébként oly múlandó műfaj nagyságaira – írják a közleményben.

Idén az elismeréseket december 13-án, hétfőn adják át a kuratórium – Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek – által kiválasztott művészeknek.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!