A Háromszék Táncegyüttes mutatja be Madách Imre az Ember tragédiáját, a táncszínház nyelvén

Az erdélyi Háromszék Táncegyüttes méltósággal és kreativitással mutatta be Madách Imre halhatatlan művét, az Ember tragédiáját Budapesten, a Nemzeti Táncszínház nagytermében. Az előadás az évfordulókhoz méltóan került bemutatásra, hiszen idén ünnepeljük mind Petőfi Sándor, mind Madách Imre 200. születési évfordulóját.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta azoknak a ritka pillanatoknak az értékét, amikor egy nemzet két irodalmi óriásának születésnapját egy időben ünnepelheti. A Petőfi- és Madách-emlékév pedig méltóképpen ünnepli meg 2023-ban ezeket a fontos évfordulókat.

MTI/Lakatos Péter

Az Ember tragédiája páratlan alkotás a világirodalomban. Az elmúlt másfél évszázad során szinte minden művészeti ágat megihlette az alkotás gazdagsága, kérdései és filozófiai magasságai.

A Háromszék Táncegyüttes a tánc nyelvén tiszteleg Madách Imre emléke előtt, egy olyan estével, ami visszarepít minket a szinkretizmus korszakába, amikor a tánc, zene és szó ősi egységet alkottak. A bemutatott előadás valójában egy táncolt költemény – emelte ki Szentmártoni János.

A Háromszék Táncegyüttes bemutatója egy hosszabb turné során érkezett meg Magyarországra, ahol Debrecenben, Kecskeméten és Budapesten is látható volt október 25. és 28. között. A Nemzeti Táncszínház támogatásával, a Madách-emlékév és a 10. Színházi Olimpia keretében jött létre az előadás.

MTI/Lakatos Péter

Az előadás egy összművészeti alkotás, amelyben a zene, tánc, mozdulatok, látvány és film egyaránt szerepet kapnak. Az előadás mélyen emberi témákról szól, mint a férfi-nő kapcsolata, az egyén és a közösség viszonya, a hit, a szerelem és a szabadság. A határon túli együttes célja az erdélyi népzene és néptánc kincseinek gyűjtése, megőrzése és művészi előadása, méltó képviselői lenni az erdélyi magyar néptáncművészetnek a nemzetközi színpadon.

Forrás: MTI | Fotók: Lakatos Péter

Szólj hozzá!