A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál Budaörs októberben kezdődik

Immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált Október 5. és 8. között Budaörsön, amelyen a rövidfilmek mellett három, tinédzsereknek és felnőtt korosztálynak szóló egész estés animációt is bemutatnak.

A fiatal animációsok fesztiválján a hagyományokhoz híven diák-, vizsga-, diploma-, első- és gyerekfilmek versenyeznek, a generációk közötti párbeszéd és tudásátadás erősítéseként pedig az idén egy új kategóriát is létrehoztak a szervezők: a Primanima Masters azokra az alkotóra fókuszál, akik a fesztivál korábbi kiadásain mutatkoztak be és azóta is nagyszerű filmeket készítenek – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a rövidfilmek mellett idén is lesznek egész estés animációk a fesztivál programjában, amelyeket a tinédzser, illetve felnőtt korosztálynak szánnak a szervezők.

A lett Signe Baumane My Love Affair With Marriage című filmjében a nőkkel szembeni társadalmi és nemi elvárásokat kérdőjelezi meg, a lengyel Tomasz Wolski 1970 című dokumentumfilmjében a címadó évben, Lengyelországban történt lázadást mutatja be a kommunista hatalom szemszögéből, a francia Florence Miailhe The Crossing című animációja pedig a rendező saját nagymamájának menekülését mutatja be Kelet-Európán keresztül.

Signe Baumane a Kövek a zsebemben után második nagyjátékfilmjével tér vissza a Primanimára. Az annecy-i fesztiválon a zsűri különdíjával jutalmazott My Love Affair With Marriage főhőse Zelma, aki kiskorától azt tanulta, hogy a szerelem minden problémáját megoldja, ha közben a társadalom elvárásai szerint él. Felnőttként viszont rájön, hogy valami mégsem stimmel ezzel: minél inkább megpróbál megfelelni az elvárásoknak, a teste annál inkább ellenáll. Baumane a saját családja nőtagjainak története után most a nőkkel szembeni társadalmi és nemi elvárásokat kérdőjelezi meg.

Tomasz Wolski a zágrábi Animafesten nagydíjat elnyerő 1970 című dokumentumfilmje az adott évben Lengyelországban szervezett tüntetéseket dolgozza fel, amelyek az elnyomó hatalom ellen irányultak. Az ország történelmének egyik legbrutálisabb időszaka volt ez, a tüntetésekre a kommunista vezetés válságstáb létrehozásával reagált, majd a milícia erőszakos közbelépése következett – olvasható a közleményben

Mint írják, a film nagyrészt archív felvételekkel tárja a nézők elé a hatalmi mechanizmusok működését, a döntéshozók félelmét, zavarodottságát és brutalitását, a lázadás történetét pedig a zsarnok hatalom szemszögéből mutatja be, a köztük lévő telefonhívásokat bábanimációval keltve életre. Az animációs technikát illusztrációra használó Wolski dokumentumfilmje napjaink elnyomó rendszereinek manipulatív eszközeire is rezonál – áll az ismertetőben.

Florence Miailhe első egész estés alkotása a Cézár-díjra jelölt The Crossing című festményanimáció, amelyben egy kelet-európai családot kényszerítenek menekülésre. A két idősebb gyerek, Kyona és Adriel már az elején elszakadnak a szüleiktől, így egyedül kell szembenézniük a száműzetés megpróbáltatásaival. Útjuk során gyermekből kamasszá serdülnek, miközben menedéket és békét keresnek, és a reményt, hogy megtalálják a családjukat. A testvéreknek üldözöttként kell átszelniük a háború sújtotta európai kontinenst, hogy végül egy új világban ismét szabadok lehessenek. A rendező ebben a vibráló látványvilágú festményanimációban saját nagymamájának történetén keresztül nyújt bepillantást a bevándorlói lét fizikai és lelki megpróbáltatásaiba – írják az ismertetőben.

A 10. Primanima programjai a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban, a BABtérben és további helyszíneken láthatók. A filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, szakmai programok, előadások, mesterkurzusok és bulik – áll a közleményben.

Forrás: MTI / primanima.eu

Szólj hozzá!