Budapest új nagyzenekari nyitányának első hangjai zengnek a Hősök Terén

Egy izgalmas új fejezet kezdődik a zenében és a város ünneplésében, ahogyan először szólal meg Budapest új nagyzenekari nyitánya szombaton (szeptember 02.) a Hősök terén. Az ingyenes szabadtéri koncert, amely a Budapest 150. születésnapját ünnepli, Oláh Patrik Fusion című művének ősbemutatójával kápráztatja majd el a közönséget, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) művészi kivitelezésében.

A zenekar hivatalos közleményében visszaidézi az esemény hátterét: tavasszal a Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata egy izgalmas zeneszerzői pályázatot hirdetett meg egy olyan nagyzenekari nyitányra, amely méltóképpen megidézi Budapest 150 éves fennállását, a három város egyesülését és a főváros sokrétű kulturális, történelmi és városi identitását. A pályázatot végül az ősbemutatóval fémjelzett Oláh Patrik Fusion című műve nyerte meg, melyet a mindössze huszonöt éves Junior Prima díjas zeneszerző alkotott. Patrik műveiben a hagyományos cigányzene és a klasszikus zene autentikus elegyét keresi, és a Fusion című alkotása sem kivétel. A darab a fúzió, az egyesülés zenei lehetőségeivel kísérletezik, hogy ezzel is átélhetővé tegye Budapest létrehozásához vezető folyamatok sokszínűségét.

Az ősbemutató előtt a zenekar stúdióban is rögzíti a kompozíciót, amelynek részleteit később a város intézményei és vállalkozásai is felhasználhatják majd rendezvényeiken. Az alkotás hátterében egy hosszú előkészítő munka áll, melyben a művészek és a zeneszerző együttműködése eredményeképp létrejött ez a lenyűgöző mű.

Az esti koncert, amelyet fél hétkor kezdenek, Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és Karácsony Gergely, a főváros főpolgármestere nyit meg. Oláh Patrik művének ősbemutatóját Beethoven 3. Esz-dúr (Eroica) szimfóniája követi, amelyet a BFZ nyári turnéján Londonban, Grafeneggben és Brémában is előadott.

A szombati hangverseny nyitott és ingyenes, az érdeklődők már 17.30-tól elfoglalhatják helyüket a téren. A rendezők a kényelemre is gondoltak, és papírszékekkel segítik a hallgatókat, hogy teljes mértékben élvezhessék az est zenei csemegéit és az ünnepi hangulatot – áll a hivatalos közleményben.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!