Gálavetítéssel kezdődik kedden a Budapesti Klasszikus Film Maraton 2022

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban kezdődik kedd este a Budapesti Klasszikus Film Maraton egy gálavetítéssel. A rendezvény szeptember 18-ig tart és öt helyszínen fogadja az érdeklődőket.

A felújított filmklasszikusokat felvonultató fesztiválon olyan remekműveket lehet majd látni a Szent István téren és a fővárosi mozikban, mint a Szelíd motorosok Jack Nicholsonnal, A medence Alain Delonnal és Romy Schneiderrel, A sejk fia Bánky Vilmával, a Sziget a szárazföldön Kiss Manyival, a Dögkeselyű Cserhalmi Györggyel, valamint Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, A tolonc a Győri Filharmonikusok Zenekar élő kíséretével – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A rendezvény műsorfüzete itt található!

A közlemény idézi Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét, aki elmondta, „a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában felfedezhetjük az izgalmas együttműködéseket, amelyekkel a magyar tehetségek az egyetemes filmművészetet gazdagították az elmúlt 121 évben. Budapest legnagyobb filmfesztiválja öt helyszínen várja a közönséget, köztük a főváros egyik legszebb terén, a Bazilika előtt ingyenes, szabadtéri vetítésekkel”.

A Nemzeti Filmintézet szervezésében szerdától olyan felújított alkotások láthatók, amelyek kizárólag a Film Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon. A rendezvény egyik különlegessége lesz A sejk fia vetítése, amely a hollywoodi némafilm korszak emblematikus alkotása, a női főszerepet játszó Bánky Vilma pedig az első magyar világsztárként vonult be az álomgyár történetébe.

A rendezvény a King Creole című, 1958-as, Michael Curtiz rendezte film gálavetítésével kezdődik kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol beszédet mond Thierry Frémaux, a lyoni Lumiere Intézet és a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. A fesztivál nyitóeseménye csak előzetesen megváltott jeggyel, vagy a megnyitóra szóló regisztrációval látogatható.

A szervezők közlése szerint számos alkalom kínálkozik az alkotókkal való találkozásra is, a Dögkeselyű vetítését András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr vezeti fel, míg a Napló gyermekeimnek bemutatóján Bánsági Ildikó vesz részt. Galambos Erzsi első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél majd, a Sziget a szárazföldön előadásán pedig Elek Judit rendező és Ragályi Elemér operatőr köszönti a nézőket.

A diákoknak és tanároknak a szervezők 2000 ingyenes akkreditációs karszalagot biztosítanak, ezek a Film Maraton összes vetítésére érvényesek. Jegyet váltani a vetítéseknek otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben, valamint a Toldi Moziban online és személyesen, valamint a fesztivál honlapján, az egyes filmek oldalára kattintva is lehet. A kedvezményes jegyár minden helyszínen egységesen 500 forint, a szabadtéri vetítések pedig ingyenesek – írják a közleményben a szervezők.

Forrás: MTI / nfi.hu

Szólj hozzá!