Giret Gábor basszusgitáros szólóalbummal jelentkezett

Szólólemezt készített Giret Gábor basszusgitáros. A zenész, aki az elmúlt 25 évben számos formációban megfordult, ismert zenészkollégái közreműködésével Gijo címmel jelentetett meg saját anyagot.

„1988-ban egy amatőr zenekarból hívtak az R-Góba játszani, itt kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évig szerepeltem. Azt nem tartom számon, hány zenekarban voltam tag, és hányban működtem közre különböző projektekben, de nem kevés volt belőlük” – mondta az 55 éves Giret Gábor az MTI-nek.

Zenélt a Jamie & Robi produkcióban, a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben, a Kretensben, az Azok a Fiúkban, a Kowalsky meg a Vegában, a Trampsben, a Pénz együttesben, a hiperkarmában és a Jambalayában. Jelenleg Jamie Winchester zenekarában, Frenk együttesében, a Satöbbiben és a Bonus Track Bandben játszik. Basszusgitárjátéka hallható mások mellett Lerch István, Roy & Ádám, St. Martin, a Cotton Club Singers, Anita, Keresztes Ildikó, Kálloy Molnár Péter és Mátyás Attila albumain is.

„Régóta írok dalokat, de ezeket eddig a fiókba raktam. A Gijo című lemezen szereplő legrégebbi szám a Morning Mist, azt még 1998-ban szereztem. Volt egy táblázatom, ahová beírogattam, melyik dalomhoz kit szeretnék elhívni zenélni. Aztán Kaszás Péter, a Djabe dobosa azt mondta, szívesen feljátssza az egyik számomat, majd így tett még kettővel. Jöttek a többiek is, közben egy pályázaton pénzt nyertünk a kiadásra” – idézte fel Giret Gábor.

A zenész a korongon nemcsak basszusgitáron, hanem gitáron is játszik, Kaszás Péter mellett Borlai Gergő, Gyenge Lajos és Kottler Ákos dobol, ott volt a felvételeken mások mellett Zsemlye Sándor és Dennert Árpád (szaxofon), Galambos Zoltán és Nemes Zoltán (billentyűk), Tar Gergő (ütőhangszerek), Hrutka Róbert, Vastag Gábor és Kormos János (gitár).

Az anyag színes zenei világot hoz, a dalok között a dzsessz, a blues, a rock és a fúziós műfajba sorolható darabok is vannak. „Mindenféle zenét szeretek az AC/DC-től Chick Coreán és John McLaughlinon át a Red Hot Chili Peppersig. Egy a fontos, hogy a dolog hiteles legyen. A hazai basszusgitárosok közül Román Pétert, Dandó Pétert és Tóth Tamást csodáltam” – mondta Giret Gábor.

A lemezt Jamie Winchester keverte, a CD az Eastern Deluxe Productions gondozásában jelent meg. Mint Giret Gábor hozzátette, a szólólemez élő bemutatása egyelőre még csak terv. Ő a zenei rendezője a Váróterem című Cseh Tamás-emlékelőadásnak, amelyet legközelebb 2022. január 22-én a Budapest Kongresszusi Központban ad elő színművészek közreműködésével a Bonus Track Band.

Forrás: MTI / Fotó: giret-gabor.broadway.hu

Szólj hozzá!