Már lehet nevezni az idei Friss Hús filmfesztivál rövidfilmes pitchfórumára!

A 11. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál június 1-7. között kerül megrendezésre. A szokásoknak megfelelően tíz rövidfilmet vetítenek a pitchfórumon.

Az előkészítő fázisban lévő rövidfilmes projekteket március 31-ig lehet benyújtani a pitchfórumra. Az évek során ez a fesztivál – amely a legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmeket mutatja be – a magyar filmes élet kihagyhatatlan eseményévé vált. Az idei kiadás június 1. és 7. között kerül megrendezésre a Puskin moziban, szabadtéri vetítésekkel és változatos szakmai programokkal.

A Friss Hús rendezi az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórumot, amely évek óta a rendezvény egyik fontos, közkedvelt eleme. A szervezők idén is várják a pályaműveket, a pályázati felhívás egyben a Friss Húsra történő készülődés egyik első lépése, a szervezők hagyományosan ezzel indítják a hazai rövidfilmes fesztiválszezont.

Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő filmötleteik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők / forgatókönyvírók / producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket.

A prezentálókat – együttműködésben forgatókönyv-fejlesztőkkel és improvizációs színházi trénerekkel  – készítik fel a pitchre.  A fórum jelentőségét és sikerét jelzi, hogy az elmúlt évek nyertes pályázatai mind a megvalósulás útjára léptek, és néhányat már láthatott is a Friss Hús közönsége.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd több nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. K. Kovács Ákos pitchfórumon díjazott tervét, a Brankát számtalan külföldi seregszemle versenyprogramjában is vetítették. Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír című filmje szintén a Friss Húson, később pedig rangos nemzetközi mustrákon mutatkozott be. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmje a rangos nemzetközi animációs fesztiválon, Annecy-ban a Legjobb Rövidfilm-díjátnyerte el. A mostanság a zenei szcénában is aktív Holi, azaz Hegyi Olivér A szív kertje című animációs terve nyerte a 8. CEE Animációs Fórumot, és a film azóta el is készült. A 2021-es Lovas Nándor-díj nyertese, Horváth Réka Balagán című filmterve, továbbá a 2022-es pitch nyertesei – Dezső Bálint Marcival minden rendben, Csánki Zsófia LOKÁL – Csepel unleashed, valamintVillányi Dániel Szerbusztok, gyerekek már fejlesztés alatt állnak, utóbbi a Paprika Studios jóvoltából.

A PÁLYÁZAT RÉSZLETEI

Beküldendő anyagok:

  • max. 2 oldal terjedelmű szinopszis PDF formátumban
  • rendezői filmográfia ​ PDF formátumban
  • vizuális koncepció (moodboard) jpg, jpeg vagy PDF formátumban

HATÁRIDŐ: 2023. március 31. éjfél

A prezentáció időpontját és helyszínét a fesztivál közeledtével hirdetjük meg.

A BENYÚJTÁS MÓDJA: a pályázati anyagokat a NEVEZÉSI FELÜLETEN lehet benyújtani.

A pályázat eredményéről minden pályázót e-mailben értesítünk.

DÍJAZÁS: A legjobb filmterv pénzbeli díjazása mellett filmszakmai szervezetek több ígéretes filmtervet is szakmai támogatásban részesíthetnek.

EGYÉB FELTÉTELEK

A pitchfórumon való részvételre a projekt rendezője vagy producere pályázhat.

  • Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.
  • A pályázatra történő nevezés ingyenes.

A beküldött pályázati anyagokat bizalmasan kezeljük.

A pályázattal kapcsolatos kérdések esetén a ​veronika@frisshusbudapest.com​ e-mail címen lehet érdeklődni.

Szólj hozzá!