Ünnepi Hangverseny a Zeneakadémián Vásáry Tamás 90. Születésnapján

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) és a zene iránti szenvedély jegyében ünnepelték Vásáry Tamást, a Kossuth-díjas zongoraművészt és karmestert a Zeneakadémián. Az ünnepi hangversenyen Vásáry vezényelte Beethoven 9. szimfóniáját.

A rendezvényen a „Zene túl a zenén” volt a fő téma, amely összefonódik Vásáry Tamás nevével. Az ünnepi koncert előtt Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és az MRME ügyvezető igazgatója elismerően beszélt Vásáry Tamásról, aki nemcsak a zenéről, hanem azon is túllépve segítette megismerni a zenét, a lélek birodalmát mindenkinek.

Vásáry Tamás mindig azt vallotta, hogy a zene a legalkalmasabb eszköz a „zenén túli” világ felfedezésére, és ezt a gondolatot igyekezett másokkal is megosztani. A zene által megismerhetjük az érzelmek mélységeit és az emberi lélek kifinomultabb aspektusait. Kodály Zoltán, aki Vásáry példaképe is volt, hasonlóan hirdette a zene fontosságát az életünkben.

Az ünnepség során a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának osztálytablóját adták át Vásáry Tamásnak, elismerve hosszú és kiemelkedő pályafutását.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Vigh Andrea, felidézte, hogy Vásáry Tamás már tízévesen Dohnányi Ernő tanítványa volt, és 14 évesen nyerte el a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. Vásáry a zeneakadémiai tanulmányai során szerezte meg művészdiplomáját, majd Kodály Zoltán tanársegédjévé választották a Zeneakadémián.

Vigh Andrea rámutatott arra, hogy Vásáry Tamás karmesterként és zongoraművészként is kiemelkedő személyiséggé vált a klasszikus zene világában. Mesterkurzusai nagy hatással voltak a fiatal zenészekre, és olyan zenei szemléletet és hozzáállást tanított nekik, amely élete végéig elkísérte hallgatóit.

Az egyetem rektora Vásáry Tamás nevéhez kötődő ösztöndíjat is említett, amit a Zeneakadémia közreműködésével adományoznak kiemelkedő tehetségeknek.

Az est zárásaként Vigh Andrea egy Zsolnay eozin gömböt ajándékozott Vásáry Tamásnak, ezzel fejezve ki az egyetem és az egész zenei közösség tiszteletét és háláját a művész iránt.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Szólj hozzá!