Várjátékok Füleken: újra megéled a történelem a Füleki várban

A XXIII. Várjátékok rendezvénye szombaton visszahozza a múltat a Füleki Várban. A felvidéki város ad otthont a programnak, ahol a látogatók lehetőséget kapnak a középkori mindennapok, kultúra és azon időszak hagyományainak megismerésére, amikor a vár kiemelkedő katonai és stratégiai szerepet játszott. Ezt a hírt a Füleki Vármúzeum tette közzé a Magyar Távirati Iroda (MTI) közreműködésével.

A vármúzeum tájékoztatása alapján a program szombat délután kezdetét veszi a legfiatalabbak számára szánt gólyalábas színházi előadással, melynek címe „A legmagasabb kézművesek”.

A rendezvény alkalmából kialakított történelmi táborban a fellépő csoportok betekintést nyújtanak a katonai táborok életébe, bemutatják a 13. és 17. század közötti időszakban használt harci technikákat, fegyvereket, valamint megmutatják a korabeli boszorkányperek lefolyását, és az őseink hétköznapi életét.

A szervezők közleménye szerint az idei rendezvény egyik érdekessége a reneszánsz és barokk korszak tánc- és ruhabemutatói lesznek.

A régi magyar kutyafajták bemutatóján a látogatók megismerhetik az egyes fajták használatát vadászatra, önvédelemre és a háziállatok terelésére, valamint a középkori időszakban való katonai célokra.

A rendezvény keretén belül solymászbemutatót is láthatnak a résztvevők, míg az alkotóműhelyekben a látogatók kipróbálhatják a tűzcsiholást, a lőfegyverekbe való ólomgolyók öntését, valamint a szablyával való vágást. A program egy barokk zenei koncerttel zárul a várudvaron.

A nap folyamán a vár minden kiállítása látogatható lesz, beleértve „A füleki vár évszázadai”, „Mesterségek Füleken a középkorban és a korai újkorban”, valamint a „II. világháborús légoltalmi bunker a füleki várhegyben” című tárlatokat.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja.

A vár, amely a 12. században fából készült erődítményként állt, évszázadok során többször cserélt gazdát. Erzsébet királynő tulajdonában volt 1438-ban, aki védelmi célokra erősítette meg. Későbbi ura, Bebek Ferenc pedig 1551-ben alakította erős katonai erődítménnyé. Fülek fénykorában, a 17. században, Koháry II. István lett a várkapitány, aki bár megerősítette a várat, nem tudta megvédeni a török támadástól, ami 1682-ben a vár felrobbantásához vezetett. Ezzel a történelmi szerep véget ért. A vár régészeti feltárásait 1941-ben kezdték meg. A Füleki Vármúzeum 2007-ben alakult, a vár Bebek-tornyának műemléki felújításakor.

Forrás: MTI | fulekivar.sk

Szólj hozzá!